حجاب و سلامت فردی و اجتماعی
حجاب و سلامت فردی و اجتماعی
حجاب و سلامت فردی و اجتماعی
نويسنده: فاطمه عسگری
شناخت واژگانی حجاب
در زبان فارسی نیز برای کلمه حجاب، معانی ذیل را آوردهاند:
پرده، ستر، نقابی که زنان چهره خود را بدان پوشانند، رویبند و چادری که زنان سر تا پای خود را بدان پوشانند. حجاب در معنای اصطلاحی« پوشش مخصوص زنان» است، ولی گاهی هم به معنای پرده و حاجز میآید.
حجاب در قرآن
مهمترین دلایل شرعی وجوب پوشش دینی، آیههای سوره نور و احزاب است؛ خدای تعالی در سوره نور، آیه 31 فرموده است:
به مردان مؤمن بگو که چشمهای خود را فرو پوشند و دامان خویش را نگاه دارند، این عمل برای ایشان پاکیزهتر است؛ همانا خداوند به آنچه انجام میدهند آگاه است و به بانوان باایمان بگو چشمهای خود را فرو پوشند و عورتهای خود را از نگاه دیگران پوشیده دارند و زینتهای خود را جز آن مقداری که ظاهر است، ننمایند و زینتهای خود را آشکار نسازند، مگر برای محارم نسبی و سببی.
آشکار کردن زینتها در یکی دیگر از آیههای قرآن نهی شده است:
در خانههای خود قرار گیرید و همانند دوره جاهلیت پیشین آرایش و خودنمایی نکنید.
البته ناگفته نماند که نمایش آرایش و زیورهای زن، تنها در برابر نا محرم آثار ناگواری را در پی دارد و چنانچه برای همسر انجام شود، کار پسندیدهای خواهد بود.
فردوسی
پایههای حجاب
1. ایمان به خدا و آخرت
فردوسی
2. آگاهی
برای مثال: اگر انسان به فواید باران آگاهی نداشته باشد، باریدن باران را جز گل شدن زمین و ایجاد مشکلات نمیپندارد که موجب رکود فعالیتها، محدودیت در بیرون رفتن از منزل و مانند آنها میشود، ولی وقتی بداند که نتیجه باران، سرسبزی و طراوت زمین، حیات جنگلها، رشد و تغذیه موجودات زنده و آثار فراوان دیگری است، به بارش باران مشتاق میشود.
سید محمد نطنزی طباطبایی
3. تقو
در قرآن کریم آمده است:
ای کسانی که ایمان آوردهاید! اگر خدا ترس و باتقوا باشید، خدا برای شما تشخیص( حق از باطل و سعادت از شقاوت) را قرار میدهد و گناهان شما را میزداید و شما را میآمرزد و خداوند دارای فضل و رحمتی بزرگ است.
آیت الله العظمی گلپایگانی(رحمت الله علیه)
حجاب، عاملی برای ازدواجهای مشروع
حجاب، سدی در برابر امیال هوسبازان است و در نتیجه مشوق جوانان به ازدواج، در حالی که بیحجابی و بیعفتی، سبب گریز جوانان از ازدواج میشود که به شیوههای مختلف از زیر بار آن شانه خالی میکنند؛ زیرا مانعی برای رسیدن به خواستههای غیراخلاقی خود نمیبینند.
خانم همایون فیض ربانی، متخلص به هم
آمارهای قطعی و مستندی موجوداست که با افزایش برهنگی در جهان، طلاق و از همگسیختگی زندگی زناشویی به طور مداوم بالا رفته است، چرا که «هر آنچه دیده بیند دل کند یاد» و هر چه «دل»؛ یعنی هوسهای سرکش بخواهد، به هر قیمتی که باشد به دنبال آن میرود و به این ترتیب، هر روز دل به دلبری میبندد و با دیگری وداع میگوید.
در محیطی که حجاب و موازین دیگر اسلامی رعایت میشود، احساسات و عشق و عواطف همسران مخصوص یکدیگر است، ولی در بازار آزاد برهنگی که عملاً زنان به صورت کالای مشترکی برای تماشا درآمدهاند، دیگر قداست پیمان زناشویی مفهومی نمیتواند داشته باشد و خانوادهها، همچون تار عنکبوت به سرعت متلاشی میشوند و کودکان، بیسرپرست میمانند.
حجاب و عفت زنان، عامل استواری خانواده و اجتماع
پوشش زن سبب میشود که استفادههای جنسی، محدود به محیط خانواده شود که در این صورت، حفظ اجتماع و استفاده کامل از نیروی فعال آنان را در پی دارد. در حالی که وجود زنان بیحجاب و بدحجاب که دل مردان سستاراده و کمایمان را میربایند و با حرکات و آرایش خود همه نظرها را متوجه خودشان میسازند، به رکود فعالیتهای اجتماعی و عدم موفقیت در مراحل گوناگون کمک میکند و در نهایت به پاشیدگی و تیرگی کانون خانواده میانجامد.
سعدی
غیرت نسبت به ناموس
آیا شما (مردان)، حیا نمیکنید و غیرت نمیورزید، زنانتان به بازارها میروند و مزاحم بیماردلان میگردند.
کاظم لاکانی
حجاب، مایه آرامش خانواده
همچنین عاملی است در جهت حفظ پاکی نسل و اینکه فرزند، پدر و مادر معین و متعهدی داشته باشد و از تربیت و محبت پدر و مادر خود برخوردار باشد، از طرفی حجاب میتواند راهکاری باشد بر تسلط معنوی زن بر مرد.
حجاب، وسیله حفاظت
این محدودیت و در واقع مصلحت خداوندی، به یقین نتایج خوبی را در بر خواهد داشت؛ همچون:
1. تأمین بهداشت روانی: وقتی بین زن و مرد حریمی وجود نداشته باشد، به طور قطع هیجانها و التهابهای جنسی افزون میشود و تقاضای شهوی بهصورت یک عطش روحی و یک خواست اشباع نشدنی درمیآید.
2. گرمی و دوام خانواده: اگر زن و شوهر از هرگونه کامجویی نامشروع جنسی چشم بپوشند و مرد چشم به زن دیگری نداشته باشد، زن نیز در صدد تحریک و جلب توجه کسی جز شوهر خود نباشد، کانون خانواده گرم و پرشکوه خواهد شد.
حجاب نشانه متانت و عفت
زن وظیفه دارد جمال و زیبایی خود را از نامحرمان بپوشاند و طنازی و دلبری نکند و به این ترتیب، امانت و وفاداری و علاقه خود را نسبت به شوهرش اثبات کند.
مرد هم وظیفه دارد وفادار باشد و از زنان نامحرم و بیگانه به کلی چشم بپوشد و اگر هم ناخودآگاه و بیاختیار چشمش به زنی افتاد، فورا دیده بربندد و چشم فرو گیرد؛ زیرا پیگیری نگاه و نگاههای پی در پی آتش هوس و شهوت را برمیافروزد و همین موجب انحراف میشود.
نگاه پی در پی، زهرآلود است و چشمه زلال و باصفای زندگی خانوادگی را کدر و مسموم میکند. این نکته را نیز نباید از نظر دور نگه داریم که رعایت حجاب و متانت اسلامی در برابر خویشاوندان واجب و عدم رعایت آن گناه است و چه بسا موجب ناراحتی زن و شوهر از یکدیگر شود و از صفا و محبتی که بین آنهاست، بکاهد. پس چه خوب است که به این سخن از پیامبر خدا صلیاللهعلیهوآله توجه کنیم که میفرماید: « هر لباسی که بدن زن را بپوشاند، باعث آمرزش و رحمت حقتعالی خواهد شد.» و چه زیبا در جایی دیگر فرمود: «زن، زیباروی و محبوب است، هر کس او را گرفت و با او ازدواج کرد، باید او را بپوشاند».
سعادت زن و شوهر در سایه حجاب
اینان بانویی را که اسلام از او میخواهد احترام و شخصیت خود را نگاه دارد تا فردی برای خواستگاری خدمتش برسد، مجبور میسازند در مکانهایی چون اداره، خیابان و بازار خود را عرضه کند تا همسری برای خود بیابد.
اسلام میفرماید: زن در حالیکه جاذبه دارد یا باید از خانه امن خود بیرون نیاید، یا اگر برای صله رحم و معالجه و گرفتن حق خویش و دیگر کارهای ضروری از خانه خارج میشود، جذابیت خود را بپوشاند، بهگونهای که لباس و حالات و کردارش عادی باشد تا رفت و آمدش هیچ نظری را جلب نکند. «انّه قد اذن لکنّ أن تخرجن لحوائجهنّ؛ یعنی همانا او اجازه داده است به شما که اگر حاجتی دارید، بیرون روید».
در جای دیگر امیرالمؤمنین علی علیهالسلام به فرزندش امام حسن مجتبی علیهالسلام چنین توصیه میفرماید:
«تا میتوانی کاری کن که زن تو با مردان بیگانه معاشرت نداشته باشد. هیچ چیز بهتر از خانه، زن را حفظ نمیکند».
عوامل و روشهای ترویج پوشش دینی
1. تشویق
البته تشویقهای مالی باید هماهنگ با خواست تشویق شونده و نیازهای منطقی و شرعی زندگی او باشد و اگر فردی نیازمند تشویق خاصی بود، به همان نوع او را باید تشویق کرد. اگر یک تقدیرنامه همراه با قابی زیبا به بانویی نمونه در زمینه پوشش دینی داده شود، اثری به مراتب قویتر از اعطای برخی هدیههای مادی دارد که پس از مدتی به مصرف میرسد یا کهنه میشود. همین طور است، اعطای یک جلد قرآن نفیس یا مفاتیح الجنان، نهج البلاغه و امثال آن که تأثیر عمیق و پایداری به دنبال خواهد داشت.
2. فعالیتهای علمی، فرهنگی و هنری
فردوسی
3. ترویج فرهنگ غیرت
« ای کسانی که ایمان آوردهاید! خود و خانواده خویش را از آتش دوزخی که هیزمش از مردم و سنگ خاراست، حفظ کنید». (تحریم: 6)
در روایتی از پیامبر آمده است: « خداوند بینی هر یک از مؤمنان را که غیرت نمیورزد، به خاک میمالد.» همچنین در حدیث دیگری میفرماید: « غیرت از ایمان است».
4. توصیه به حجاب و نهی از بیحجابی و جلوهگری
5. خانواده
6 . شناخت و پیروی الگوهای الهی
کلام گهربار فاطمه زهرا علیهاالسلام نشانگر لزوم حفظ جایگاه والای انسان است که میفرماید: «بهترین زنان، زنی است که مردی را نبیند و مردی هم او را نبیند».
منبع:ماهنامه گنجینه
/س
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}